måndag 13 maj 2013

Sommar?


Sommaren definieras utifrån ett antal olika synsätt:


  • Kalendarisk Sommar - Enligt det kalendariska perspektivet är sommar inom tempererat klimat en årstid som definieras som månaderna juni, juli och augusti på norra halvklotet och december, januari och februari på södra halvklotet, motsvarande de tre varmaste månaderna under året.

  • Astronomisk sommar - Ur ett astronomiskt perspektiv inleds sommaren med sommarsolståndet omkring den 21 juni på norra halvklotet och omkring 21 december på södra halvklotet för att sedan avslutas då dag och natt är lika långa, på höstdagsjämningen. Norra halvklotets sommar infaller samtidigt med det södra halvklotets vinter, och vice versa
  • Meteorologisk sommar - Ur ett meteorologiskt perspektiv definieras sommar utifrån förändring i temperatur samt bestämd uppmätt temperatur under viss tid. I Sverige definierar SMHI sommaren som den tid då dygnstemperaturen stadigvarande är över 10 grader.
 
Så då återstår frågan! Blev vi snuvade på våren i år och räknas det som sommar nu eller inte, tja enligt Wikipedia beror det på vilket perspektiv vi utgår från men om vi går på det meteorologoska perspektivet så har temperaturen varit över 10 grader i många dagar nu! Har till och med läst att officiellt pågår sommaren mellan 8 maj till den 12 oktober i Malmö där sommaren är som längst i vårt land! Jag hoppas på att det resonemanget stämmer! Hur som helst så hade vi enorma sommarkänslor idag och planterade både sommarblommor och kryddor som vi kan ha till matlagningen! Imorgon fortsätter planterande med lite grönsaker i vår andra planteringslåda! Så glad  man kan bli av lite blommor och grönt :-)

 







 
 



 
 
                Glad sommar hörrni ;-)
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar