onsdag 9 oktober 2013

Andra bästa Skolkommun


Idag korades Vellinge Kommun till ANDRA bästa Skolkommun av Lärarförbundet. Vi ligger alltså fortfarande kvar i den absoluta toppen. Förra året var vi ju ETTA!! Bästa skolkommun i år blev Piteå.

http://www.vellinge.se/nyheter/vellinge-en-skolkommun-i-toppklass/#.UlT6DKol0nc.facebook





Vad är Bästa skolkommun?

Källor
Rankningen är uppbyggd på statistik från:
- SCB
- Skolverket
- Lärarförbundet
- arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Statistikföretaget Statisticon väger samman de 14 kriterier som rankningen består av. Alla Sveriges 290 kommuner är med.
Sedan 2002 utser Lärarförbundet årligen Sveriges bästa skolkommuner. Rankningen bygger på 14 olika kriterier.
Lärarförbundet utser Sveriges bästa skolkommuner för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan.

Vi vill också uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. Förhoppningen är att rankningen Bästa skolkommun ska inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare.

Lärarförbundet offentliggör hela rankningen samt uppmärksammar årets skolförbättrare, alltså den kommun som klättrat mest på listan sedan föregående år.

Fjorton kriterier som grund
Till grund för rankningen Sveriges bästa skolkommun ligger fjorton kriterier som vi anser viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat.

De kriterier som ligger till grund för undersökningen är:



  1. resurser till undervisningen

  2. utbildade lärare

  3. lärartäthet

  4. friska lärare

  5. lärarlöner

  6. kommunen som avtalspart

  7. andel barn i förskola

  8. betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9

  9. betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, SALSA

  10. andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9

  11. andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till SALSA

  12. andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 4 år

  13. andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier

  14. övergång till högskolan
Inom respektive kriterium rankas kommunerna från 1 till 290 där placering 1 utgör bästa värde. Den kommun som uppnår lägst sammanlagd poängsumma hamnar i topp. Två kriterier, andel pedagogiskt utbildade lärare respektive lärartäthet, ges dubbel vikt i sammanräkningen då tillgången till kompetenta lärare är den enskilt viktigaste faktorn för skolframgång.

Kan alla kommuner bli årets bästa skolkommun?
Ja, kommuner som väljer att satsa på skolan kan lyckas väl i Bästa Skolkommun. Det visar en utvärdering av undersökningen som genomfördes våren 2009 av Leif Johansson, docent vid Lunds universitet. Alla kommuner har samma möjligheter att nå toppresultat, trots skilda strukturella omständigheter.

Varför heter det inte Bästa lärarkommun?
Några debattörer har försökt att sätta etiketten "Bästa lärarkommun" och "partsinlaga" på Bästa skolkommun. Men 7 av de 14 kriterier som Bästa skolkommun baseras på handlar direkt om eleverna.

Varför omfattas inte gymnasieskolan helt och hållet?
En del kommuner saknar gymnasieskola, därför är inte gymnasieskolan med i kriterierna om resurser, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare och lön. Däremot går det att omfatta gymnasieelevernas resultat eftersom den statistiken baseras på var man är folkbokförd.

Varför återfinns ofta samma kommuner i toppen av rankningen?
De kommuner som arbetar långsiktigt med att satsa på skola och utbildning har större möjlighet att placera sig i toppen av listan, men alla som väljer att prioritera skolan har samma möjlighet till en framskjuten placering.


                                                                                                (info taget från Lärarförbundets hemsida)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar