onsdag 15 april 2015

Vetgiriga barn

Idag har halva Nyckelpigegänget haft lite återkoppling av Fotosyntesen som de lärde sig om förra onsdagen. 

- Har det hänt något med växten vi satte plast på? Njae inte så mycket men aningen vatten. Vi var tvungna att se Youtube klippet igen om Fotosyntesen och barnen lyssnade lyhört :-)


Sen började alla barnen prata om naturen och hur olika den kan se ut på olika ställen. Vi hittade några fina naturbilder från Norge vilket var spännande då några föräldrar kommer därifrån. I Fortunsdalen är naturen dramatisk och svårtillgänglig.


Sen berättade Lotta för dem att hon känner en dam "Margret" som passat getter där en sommar och barnen fick höra en ljudfil av hur det lät när hon kallade på getterna då det var dags att mjölka dem (skulle vilja spela upp den för er men vet inte hur man får upp en ljudfil på bloggen- någon duktig läsare som kan tipsa??)


Sen spann barnen vidare om Norge och kom fram till att norrmännen är väldigt sportiga av sig & är "kungar" inom skidor, både längdskidåkning men även backhoppning... Då började barnen fundera  "vad är backhoppning egentligen??

Men alltså ni hör ju... Värsta spännande diskussionerna mellan barnen och så mycket kul man kan lära sig. För att barnen skulle förstå vad backhoppning var så tog de åter fram vårt fantastiska pedagogiska hjälpmedel - I-Paden- först hittade vi en bild på en backhoppare sen sen hittade vi även en kort film om en kille som fäst en kamera på hjälmen då han hoppade....Snyggt jobbat tyckte alla :-) 



Sen fortsatte de spännande Norska diskussionerna :-)
"Vad är Norges "guld"?" Jo OLJA...

Plötsligt hade vi spännande diskussioner om hur livet ser ut på en oljerigg och vad oljan egentligen består av. 
= rester av döda växter och djur som levt för flera miljoner år sedan...

Barnen var sååååå intresserade och ställde maaaassa följdfrågor. Så kul!!

Och vi kan ju inte prata en massa om Norge och inte diskutera deras pengar jämfört med Sveriges (& Danmarks) .Hhhhmmmm VALUTA.... Vilket konstigt ord.Vi tog fram en svensk hundralapp, femtiolapp och en tjugolapp. Men vilka är figurerna på sedlarna??

1) Jenny Lind (operasångerska)
2) Carl von Linne' (botaniker)
3) Selma Lagerlöv (författare)


Då fick de syn på Nils Holgersson och gåsen Akka...vem är det och varför är Nils så liten. Herrejisses!!! Frågorna tar aldrig slut - våra 5 åringar är så nyfikna och som svampar som bara suuuuger i sig all kunskap som de bara kan få. Härligt att se!

Sååå nu har vi lånat böcker om:
-Nils Holgerssons underbara resa
-en energibok
-En bok om navigering till sjöss 
-böcker av norska författare
- böcker om fotosyntesen
- & en bok om hur barn kan arrangera SPA för sina pedagoger ( hahahahahahahahaha ja det är nog den viktigaste boken av dem alla.... :-))

Ja herrejisses vilka vetgiriga barn vi har!!! Det är så kul att de spinner vidare och runt på alla små"trådar" som de börjar prata om och man kan nästan höra hur deras hjärnor tänker så det knakar!!! Kul!!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar